
Ние сме разработили набор от MAPAX ® решения, насочени специално към предизвикателствата, пред които са изправени специалисти по сухи храни и тестени изделия.
Сухите храни като какаови продукти, чипс, фъстъци, кафе и подправки, мляко на прах и картофено пюре на прах съдържат ненаситени мазнини. Затова тези продукти са чувствителни към окисление и гранясване.
Въглеродният диоксид забавя растежа на мухъл
Основните фактори за разваляне за хлебните изделия са растежа на плесени и химическо разлагане. Ферментацията може също да причини проблеми в сладкиши или хляб с пълнеж. Тъй като водната активност на хлебните изделия е ниска, растежа на микроорганизми, различни от мухъл, не е често срещан проблем.
Мухълът е аеробен микроорганизъм, който може да бъде ефективно контролирани чрез опаковане на продукцията в модифицирана атмосфера на CO2, както и осигуряване на ниски нива на остатъчен кислород (по-малко от 1%). Това удължава срока на годност с няколко дни. MAPAX е особено подходяща за ръжен хляб, сладки тестени изделия, пайове и предварително изпечен хляб.
Тестени изделия
При датските сладкиши и други студени тестени изделия, прекомерните нива на CO2 могат да имат неблагоприятен ефект върху външния вид на глазурата, като се разтворят в мазнините и я "стопят". Ако концентрацията на въглероден диоксид, е балансирана с азот, външния вид на продукта остава непроменен. В комбинация с бариерен материал, MAPAX дава още по-ефективна защита срещу загуба или адсорбция на влага.
Чувствителни сухи храни
Опаковките, съдържащи особено чувствителни сухи храни като мляко на прах за бебета трябва да имат нива на кислород по-малко от 0,2%. Вредните окислителни процеси могат да бъдат ефективно инхибирани чрез замяна на кислорода в пакета с азот (N2) или въглероден диоксид (CO2 ), или смес от тези газове.