Охлаждане на Храни

Необходимостта от охлаждане варира значително от едно приложение до друго. За да гарантирате най-доброто съответствие за индивидуалния поток от процеси, разработихме разнообразни системи за доставка и устройства, които осигуряват екологични и качествени предимства на криогенните охлаждащи агенти за газообразни, течни и твърди (сух лед) за стационарни и мобилни приложения.

Detail shot of ACCU-CHILL Bottom injection chilling system.

ACCU-CHILL® BI

Системи за впръскване отдолу

Линде има система за охлаждане, наречена ACCU-CHILL ® BI. Тя се инсталира на смесители, миксери, барабани или партидни съдове с цел намаляване на температурата на храната.

ACCU-CHILL ® BI на Линде, по-точно наричан "Инжекция отдолу", намалява температурата на твърдите или течните хранителни продукти чрез инжектиране на криогенни вещества от течен въглероден диоксид (LIC) или азот (LIN) в съда за смесване или съхранение. Криогенът се контролира чрез измерване на няколко параметъра, като вискозитет на продукта, температура и време за постигане на желаната температура или вискозитет на продукта.

Например, клиентите на месото ще използват ACCU-CHILL® "Инжекция отдолу", за да постигнат прецизен контрол на температурата на продукти като говеждо месо и пилешко месо за целите на оформянето на питки за хамбургери или късчета.

Noodles wirh red sauce (tomato), close-up

ACCU-CHILL® SC

В хранително-вкусовата промишленост охлаждането на горещи консумативни течности като сосове, супи или продукти с висока вискозност "паста" представят на производителите редица предизвикателства. Производителите трябва бързо да охлаждат сос, за да сведат до минимум растежа на бактериите, да подобрят срока на годност и да премахнат слабостите в производството.

Поради това е от решаващо значение да се намали температурата възможно най-бързо, за да се намалят рисковете за безопасността на храните и да се запази качеството на продукта. Системата ACCU-CHILL® SC на Линде използва нашата патентована непрекъсната технология за криогенни инжектори, която инжектира изключително студен течен азот (LIN) директно в специално разработена тръбна смесителна камера. Ниската температура на LIN (-196 ºC) ефективно пренася студа до соса, без да го замразява или да поврежда качеството.

Loaf of bread

ACCU-CHILL® IC

Хлебопроизводството трябва да поддържа постоянна температура на тестото, за да постигне качествени крайни продукти. Хлебопроизводителите в продължение на години използват вода, лед или хладилни съдове, за да намалят температурите на тестото. Всички тези методи имат ограничения и могат да забавят процеса на охлаждане.

ACCU-CHILL® IC, Охлаждаща система за състваки, инжектира криогенни препарати директно в брашното или други сухи съставки в пневматичната система за пренос, които транспортират брашното от силоза за съхранение в смеси за тесто. Прецизният контрол на температурата, бързото намаляване на температурата и последователността от партида до партида водят до качеството на продукта и намаляват риска от замърсяване на храните.

Snow, Close up.

Снежни Рога (Snow Horns)

Снежните рога на Линде с въглероднен диоксид осигуряват прост, рентабилен метод за точно управление на температурните условия при охлаждане

Снежните рога лесно се адаптират към повечето съществуващи системи за охлаждане. В сърцето на линията на Линде за производство на линия с оборудване, което генерира сняг с въглероден диоксид са снежните рога на Линде с ниска и висока скорост. Линде разработи снежни рога с ниска и висока скорост, за да отговарят на повечето стандартни и стотици потребителски приложения

Уникалната 3.75  висока скорост на Снежните Рога с изолирано тяло от неръждаема стомана е проектирана с пръстеновидно подохлаждащо тяло и осигурява несравнима ефективност при превръщането на течния въглероден диоксид в сняг. Той се използва в много случаи за производство на сняг в затворени контейнери като миксер или смесител.

Серията Нискоскоростни Снежни рога (Low Velocity Snow Horn)  (LVSH) се предлага както с диаметър 7 инча, така и с диаметър 3,5 инча и е направен от анодизиран алуминий или неръждаема стомана. Този рог е предназначен да осигурява ниска скорост на снега за поставяне в открити контейнери като кутии или контейнери без разлив, което би се получило от високоскоростен рог.

Основните предимства са:

    Лесно се приспособява към повечето смесителни и смесителни съоръжения
    Проекти за висока и ниска скорост
    Висока замразяваща и охлаждаща способност в малка опаковка
    Ниски капиталови разходи
    Лесен за инсталиране и лесен за използване
    Точен контрол на температурата, когато се комбинира с контролен панел на Линде Охлаждане.

Dry Ice pellets P9Q1957, ICEBITZZZ

Пелетайзери: Сух лед на място

Линде предлага икономически ефективни решения за сух лед или въглероден двуокис на място.

Линде има технология, която дава възможност на потребителя на сух лед да произвежда сух лед в точката на използване. Можем да разработим решение за сух лед "при поискване" с допълнителен възстановителен възел, който рециклира газ от системата за производство на сух лед обратно в течност за повторна употреба. Тази характеристика намалява типичните загуби на сух лед, наблюдавани при предлагането на алтернативни продукти.

Производството на сух лед на място осигурява:

     Пелети от сух лед с диаметър от 1,7 мм (1/16 ") до 16 мм (5/8")
     Налична и гъвкава, колкото ви е необходима
     По-ниска обща цена на сухия лед
     Намалени загуби при сублимиране
     Намален риск от изчерпване на доставките.

Turkey meat in package

Dri-Pack® Системи

Системата за охлаждане  Dri-Pack на Линде, е решение за производители, които се нуждаят от незабавно и точно охлаждане на бързоразвалящи се храни директно в опаковката.

Системата Линде Dri-Pack е предназначена автоматично да запълни предварително определено количество сняг с въглероден диоксид при много нежна скорост в кутии, опаковани с месни продукти или нетрайни стоки. Dri-Pack може да се управлява автоматично или ръчно на транспортни линии за опаковане. Тази технология за охлаждане осигурява средство за добавяне на преносим охлаждащ агент, сух лед, който ще гарантира здравословното качество на храната и ще подобри способността на клиента да поддържа разширената студена верига.

Основните предимства са:

     Незабавно охлаждане
     Подобрява доходността на продукта
     Прецизно поставяне на въглероден диоксид в отворени кутии
     Лесно се приспособява към повечето конвейерни линии
     Лесен контрол
     Намалява разходите за труд

A FROSTCRUISE branded LINDE In-Transit Refrigeration Truck using Liquid Nitrogen (LIN)

FROSTCRUISE®:: In-Transit Refrigeration Getting the cold chain under control with an eco-friendly, low-noise, low-maintenance in-transit cryogenic refrigeration solution

We developed our FROSTCRUISE® indirect cryogenic refrigeration system to meet the technical, cost and environmental pressures facing the trucking industry today. FROSTCRUISE is an efficient, economical, cryogenic replacement for mechanical, diesel-powered refrigeration units. Not only do mechanical units have a high carbon footprint due to diesel consumption, they are also relatively noisy, expensive to maintain and reliant on potentially harmful refrigerants.


FROSTCRUISE overcomes these environmental challenges by using liquid nitrogen (LIN) as the refrigerant. The LIN is stored at a temperature of -196°C in an insulated on-board tank. It is piped through a heat exchanger with a large surface area to release its cooling power. This causes the liquid nitrogen to evaporate and high-velocity fans circulate the cold air around the truck’s container.

Highlights at a Glance
• Rapid cooling power with extremely stable temperature control
• Reduced carbon footprint through diesel savings
• Elimination of hazardous refrigerants (e. g. R404A)
• Low-noise design for easy deliveries at night time or to residential areas
• Longer service life compared with mechanical solutions
• Cost efficiencies due to ease of service and maintenance
• Reduced downtime – moving parts down to a single fan
• Image-building potential through active support for more sustainable transport options.

Имате въпрос към нашите експерти?